Tanssi on monelle lapselle, nuorelle ja aikuiselle rakas harrastus, jota on tarjolla monenlaisessa muodossa baletista kilpatanssiin. Halpaa tanssin harrastaminen ei kuitenkaan ole ja moni vanhempi joutuu leikkaamaan perheen muista menoista pystyäkseen kustantamaan lapsen rakkaan harrastuksen kaksi kertaa vuodessa, kerran kumpaakin lukukautta kohti. Kulut eivät kuitenkaan lopu vielä lukukausimaksuihin.

Mistä rahaa harrastuksen maksamiseen?

Moni itse harrastava tai harrastavien lapsien kuluja maksava miettii, mistä saisi lisärahaa niiden maksamiseen. Nuoren rakasta harrastusta ei viitsisi lopettaa täysin, kun mieleisiä ystäviä ja mukavaa tekemistä tuova aktiviteetti on kaikissa tapauksissa parempi kuin puistoissa ja kaduilla notkuminen. Kalliin harrastuksen maksaminen ei kuitenkaan ole helppoa.

Yksi tapa saada lisävaroja harrastusten maksamiseen on esimerkiksi tuottava rahapeli harrastus . Monet nettikasinot, tarjoavat suuren valikoiman pelejä ja hyviä tervetulobonuksia, joiden avulla voi voittaa ihan oikeaa rahaa harrastusten ja muiden arkimenojen kanssa pärjäämiseen.

Eri tanssiharrastukset maksavat eri määriä

Tanssi on kallis harrastus. Tyyriimpiäkin on toki olemassa, esimerkiksi jääkiekko sekä taitoluistelu tunnetaan kaikkein kalleimpina harrastuksina. Kovin halvalla ei tanssissakaan kuitenkaan pääse, sillä tanssikoulujen lukukausimaksut voivat kohota jopa 500 euroon vuodessa ollen 250 euroa lukukaudessa. Tämän lisäksi täytyy hankkia ainakin tanssikengät, jotka lajista riippuen maksavat 100 euron puolin ja toisin.

Joissakin tanssiharrastuksissa varusteita on huomattavasti enemmän ostettavana. Esimerkiksi baletissa on ostettava balettitossut ja yleensä myös balettiasu, sillä mikä tahansa mukava oloasu ei riitä harrastamiseen, kuten joissakin muissa tansseissa. Kilpatanssi voi koitua lopulta erittäin kalliiksi, sillä kilpailuihin osallistuvien täytyy hankkia myös osallistumismaksut ja kilpapuvut. Mitä ammattimaisemmalla tasolla harrastetaan, sitä kalliimpaa harrastaminen myös on.

Aloitteleva ja pieni lapsi ei tarvitse kaikkia varusteita heti. Kengätkin kannattaa ostaa aluksi käytettynä, ennen kuin innostuksen riittämisestä ollaan varmoja. Kun perheen pienin tosissaan innostuu harrastuksesta ja jos omat varat riittävät, kannattaa panostaa uutena ostettuihin varusteisiin.

Eri paikkakunnilla hinnat ja tasot eroavat

Pienemmillä paikkakunnilla tanssikoulujen hinnat ovat matalampia kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Hinnat vaihtelevat myös harrastetason sekä koulun mukaan. Kansanopistossa hinnat voivat olla edullisemmat, mutta opetuksen taso myös vaihtelee. Yksityisissä kouluissa hinta taas voi nousta moninkertaiseksi verrattuna kansanopistoon, mutta taso on taatusti ammattimaista. Hinta kannattaa siis maksaa, jos harrastaa esimerkiksi kilpamielessä.

Hinnat ovat nousseet

Viime vuosien aikana harrastusten hinnat ovat nousseet huomattavasti, mikä on johtanut siihen, etteivät vähävaraisimpien lapset pääse harrastamaan mieleisiään lajeja laisinkaan tai joutuvat lopettamaan tullessaan noin 10 vuoden ikään. Hintojen nousu johtuu erityisesti harrastamisen yleistymisestä ja siitä, että yhä nuorempana vaaditaan kilpailutasoista ja ammattimaista opetusta. Tätä varten täytyy palkata useampia ammattiopettajia, joiden palkkojen täytyy myös olla ammattitasoa.

Hinnat ovat jopa kolminkertaistuneet muutaman viime vuoden aikana. Tanssi ei onneksi ole kaikkein kalleimmasta päästä, sillä jääkiekkoilijalapsen vanhemmat saattavat joutua maksamaan jopa 22 000 euroa vuodessa lapsen harrastuksesta.

Tanssi on kallis harrastus