Tanssiminen voi olla koko elämän mittainen harrastus, mutta ammattitanssijan ura päättyy jossain vaiheessa – yleensä paljon ennen kuin eläkeikä tulee vastaan. Moni haluaa kuitenkin jatkaa opettajana, ellei ole jo opettanutkin koko ajan tanssimisen ohessa. Suurimpana unelmana monilla kuitenkin on oman tanssistudion perustaminen.

Uusi yritys tarvitsee käteistä

Ennen kuin lähtee vuokraamaan toimitilaa uudelle tanssistudiolle, kannattaa olla muutama asia kunnossa. Ensinnäkin on hyvä olla hieman pääomaa, sillä rahaa saattaa mennä rutkastikin tässä uudessa hankkeessa. Pankkilainan ottaminen on yksi vaihtoehto, mutta ennen kuin menee kirjoittamaan papereita pankinjohtajan kanssa, on hyvä ottaa huomioon muutama muukin vaihtoehto.

Yksi vaihtoehto on lainan ottaminen. Lainoilla saattaa olla monen korvaan huono kaiku, mutta tänä päivänä niitä on monenlaisia, jotkut jopa 15 vuoden maksuajalla ja kohtuullisella korolla. Kannattaa katsastaa edulliset pikavipit ja ottaa aikaa niiden vertailemiseen, jotta löytää juuri itselleen sopivan.

Tukia tarjolla 

Koska elämme Suomessa, joka on erilaisten tukien luvattu maa, on paljon sekä rahallista että henkistä tukea luvassa uuden tanssistudion perustajalle.

Aivan alussa on luvassa starttirahaa, jota voi saada vuoden verran. Sen tarkoituksena on taata yrittäjän toimeentulo bisneksen perustamisen alkuvaiheessa. Yrittäjyyden pitää olla päätoimista ja sen liitteistä tärkeimmät ovat liiketoimintasuunnitelma sekä talouslaskelmat. Uuden yrityksen pitää olla ensin ainakin paperilla voittoa tuottava, jotta siihen voi saada alkutukea. Starttirahaa haetaan TE-toimistosta.

Tarjolla on lisäksi muun muassa palkkatukia, kehittämistukia ja monia muita vaihtoehtoja, jotka kaikki voivat saada uuden yrittäjän pään pyörälle. Hyvä vinkki onkin olla yhteydessä ja ottaa esimerkkiä muista saman alan yrittäjistä. Lisäksi voi oppia siitä, mitä he ovat tehneet oikein, mutta myös heidän virheistään.

Yrittäjille on myös olemassa etujärjestö, joka tarjoaa muun muassa maksutonta lakineuvontaa sekä valmiita verkostoja jäseniensä käyttöön.

Se kaikkein tärkein asia 

Oli perustamassa yritystä millä alalla tahansa, on yksi asia ylitse muiden, nimittäin yritysidea. Sen ei tarvitse olla maailmaa suurempi, mutta on hyvä ottaa huomioon, että tanssinopetuksen markkinoilla kilpailu on kovaa ja olisi hyvä tarjota hieman jotain erilaista kuin mitä naapuri tarjoaa.

Parhaimmillaan tämä lähtee tanssistudion perustajista itsestään, heidän persoonallisuudestaan ja siitä, mikä on heille tärkeää ja mitä he arvostavat. Yritysidean parissa kannattaa viettää aikaa, sillä ei ole liioiteltua sanoa, että sen mukana yritys joko menestyy tai kaatuu.

Yksinään ei tämänkään asian kanssa tarvitse olla, sillä monet luovien alojen yrityshautomot tarjoavat konkreettista ja henkilökohtaista apua sekä liiketoiminnan käynnistämiseen, että sen kasvuun niin sanotuissa kasvukiihdyttämöissä.

Koulutus

On sanomattakin selvää, että tanssistudion perustajalla olisi hyvä olla tanssillista taustaa, vaikkei olisi koko ikäänsä ammattitanssijana toiminutkaan. Myös muun alan koulutuksesta saattaa olla apua oman tanssistudion pyörittämisessä, vaikkei kaikkea tarvitse osatakaan.

Jälleen on hyvä lähteä siitä, mitkä asiat ovat itselleen luontaisia ja tärkeitä. Jos haluaa opiskella kirjanpitoa eikä se tunnu tervanjuonnilta, voi hyvin opettaa itseensä hoitamaan oman yrityksensä kirjanpito. Jos numerot ja taulukot eivät kiinnosta, voi kulttuurituottajan tutkinnosta olla apua. On hyvä myös muistaa, että vaikka kyse on omasta yrityksestä, ei kaikkea tarvitse tehdä itse, vaan paljon asioita voi ulkoistaa.

Unelmana tanssistudion perustaminen